W ciasnej przestrzeni organizacja jest ważniejsza niż kiedykolwiek.

Oto kilka prostych i praktycznych wskazówek i pomysłów organizacyjnych, które możesz wykorzystać do zorganizowania małej kuchni. Możesz ulec pokusie, aby od razu przejść do działania. Ale zanim zaczniesz sprzątać, sortować lub sprzątać, musisz zatrzymać się i pomyśleć.

Małą kuchnia – jak zaaranżować?

Pierwszym krokiem do zorganizowania kuchni jest zrozumienie, w jaki sposób jej używasz i jaki system będzie dla Ciebie odpowiedni. Oto kilka pytań, o których powinieneś pomyśleć:

  • Jak często lubisz gotować?
  • Jakie posiłki gotujesz?
  • Ile osób korzysta z kuchni?
  • Ile przedmiotów (kubków, talerzy, misek itp.) potrzebujesz?
  • Jakich gadżetów i narzędzi używasz w swojej kuchni?

Mała kuchnia powinna być usprawniona i praktyczna, abyś wiedział, gdzie wszystko jest. Następnie będziesz mógł łatwo dotrzeć do ulubionych przedmiotów i cieszyć się spędzaniem czasu w kuchni.

Na przykład, jeśli w rzeczywistości nie używasz puli błyskawicznej, możesz przechowywać ją w innym miejscu. Ale jeśli polegasz na nim każdego dnia, powinien mieć honorowe miejsce na twoim ladzie. Poświęcenie trochę czasu na zastanowienie się, jak powinna funkcjonować Twoja kuchnia, opłaci się. Te pytania powinny poprowadzić Cię przez cały proces organizacji kuchni.

Jeśli masz więcej niż potrzebujesz, możesz go oddać lub sprzedać za dodatkową gotówkę. Bo kto tak naprawdę potrzebuje 30 różnych kubków? Musisz tylko znaleźć więcej miejsca na – przestrzeń, która jest na wagę złota w Twojej małej kuchni. Może to być proces emocjonalny, jeśli masz przedmioty, które zostały podarowane lub mają wartość sentymentalną. W takim przypadku możesz je spakować na jakiś czas, zanim będziesz musiał podjąć decyzję.

Więcej o aranżacji przestrzeni przeczytasz w serwisie https://www.arrange.pl/.