Wakacje to okres wyczekiwany nie tylko przez turystów i wszystkich tych, którzy pragną w końcu zaznać należytego odpoczynku. Również i dla ogrodników jest to szczególny czas w roku, bowiem to właśnie wtedy zaczyna się zbiór większości zasianych jeszcze wiosną upraw, a więc owoców czy warzyw. O ile część z nich stanowić będzie doskonały wręcz dodatek do wielu smakowitych dań, tak nie ma co ukrywać, że jeżeli zbiory będą szczególnie okazałe – nie będziemy w stanie tego wszystkiego skonsumować. By uchronić się przed ich zepsuciem, wykonujemy liczne przetwory i konfitury, które mogą być przechowywane przez dłuższy czas bez jednoczesnej obawy o ich świeżość. No właśnie – tylko gdzie najlepiej będzie je składować?

Piwnica lub garaż.

Piwnica jest oczywistym wyborem w takiej sytuacji, jednak nie wszyscy mają komfort jej posiadania. Co nam więc pozostaje w takiej sytuacji? Na przykład garaż. Nic nie stoi na przeszkodzie, by stał się on miejscem nie tylko dla naszego auta, lecz także przetworów. Należy jednak pamiętać o tym, by trzymać je z dala od wszelkich środków chemicznych, smarów czy olei.

Szafka w kuchni.

Bez większego problemu możemy także składować dopiero co przygotowane przetwory i konfitury w naszej kuchni. Miejmy jednak na uwadze, że powinny znajdować się w miejscu pozbawionym jakichkolwiek źródeł ciepła i światła – w tym celu idealnie sprawdzi się szafka.

Przetwory – jak długo można je przechowywać?

Przetwory, a więc dżemy, soki, ogórki czy konfitury mają to do siebie, że mogą być przechowywane przez naprawdę długi czas. Warunkiem jest jednak to, by składowane były w odpowiednich warunkach. No dobrze, po jakim czasie wciąż możemy bez żadnych zmartwień sięgnąć po słoik z przetworami? W większości przypadków może to być nawet do roku czasu.